fbpx
     
JEŽEK PEPKO PEČE PALAČINKE

JEŽEK PEPKO PEČE PALAČINKE

S povezavo do filmčkov kuharskega mojstra Lojzeta Čopa
  • Avtorja: Ines in Lojze Čop
  • Ilustratorka: Barbara Lekše
  • Obseg: 32 strani
  • Format: 21 × 26 cm
  • Vezava: trda
  • Izid: 11. 11. 2021
  • ISBN: 978-961-7123-02-9
  • Bralci: 4–9 let
  • Cena: 19 €

Naroči

 

Ježek Pepko se je odločil, da bo skuhal nekaj okusnega. A to ni tako preprosto, kot si je predstavljal, zato je na pomoč poklical babico, pozneje pa še pravega kuharskega mojstra.
Naučil se je, da je treba biti pri kuhanju, tako kot pri vseh rečeh v življenju, potrpežljiv in vztrajen, da se izplača poslušati nasvete bolj izkušenih in veliko vaditi.

Poleg recepta za najljubšo jed marsikaterega otroka knjiga vsebuje povezavo do filmčka, v katerem kuharski mojster Lojze Čop nazorno pokaže, kako se pripravi ta slastna jed. In še ena za povrhu.

Slikanica je namenjena malčkom, ki jim pravljice berejo starši in vzgojitelji, pa tudi otrokom, ki že samostojno berejo. Otroci uživajo ob poslušanju ali branju zgodbe in gledanju motivov na slikah, po branju pa se lahko s starši, vzgojitelji ali učitelji pogovorijo o potrpežljivosti, vztrajnosti pri delu, prenosu znanj v družini iz generacije v generacijo, pomenu priprave domače hrane in zdravega prehranjevanja.

 

Avtorja Ines in Lojze Čop obožujeta otroke, zlasti pa rada uživata v skupnih družinskih trenutkih.
Ines je kot učiteljica v vsakodnevnem stiku z otroki in meni, da jim je treba na različne načine povedati in pokazati, da lahko v življenju uresničijo vse svoje cilje, če le vztrajajo in se trudijo.
Lojze kot predstavnik tretje generacije gostincev vodi lastno gostilno Hiša domačih okusov Pr' Čop, ki je znana po vrhunski kulinariki in izvrstni postrežbi, ne samo v domači gostilni, ampak tudi na dogodkih po Sloveniji in zunaj njenih meja (za prestižne goste je kuhal tudi v Bruslju). Bil je član slovenske mladinske kuharske reprezentance in je pri 23 letih postal najmlajši kuharski mojster v Sloveniji. Občasno nastopa v oddaji Dobro jutro na Televiziji Slovenije, svojo ljubezen do kuhanja in hrane pa že več let uspešno prenaša tudi na najmlajše.
V tej knjigi sta zakonca Ines in Lojze Čop združila vse, kar v življenju resnično šteje – družinsko ljubezen, pripravo hrane in učenje za življenje. 

Ilustratorka Barbara Lekše je diplomirala na Oddelku za likovno umetnost Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru. Dela kot profesorica likovne umetnosti v osnovni šoli. Velik del prostega časa posveča ustvarjanju ilustriranih zgodb za otroke, katerih kakovost in privlačnost potrjujejo tudi mednarodne nagrade (npr. za slikanice Strah me je, Kodra, Čudovita novica). Pri pisanju pravljic jo najbolj navdušuje dejstvo, da je tako mogoče pobegniti od resnobnega vsakdana in ustvariti svet, v katerem sam določaš pravila.

 

 

Mnenja o knjigi:

Ana Tavčar v oddaji Dobro jutro (TV Slovenija):
Jaz sem se vmes že zaljubila. Ne samo v tvojo peko palačink, Lojze, ampak tudi v ježka. Imam eno prekrasno slikanico za najmlajše ...
Oglejte si posnetek.

Ajda naklada (knjižni blog):
Seveda je povsem jasno, da je po branju omenjene slikanice najprimernejša dejavnost prav peka palačink. Recept je pripravljen na tako zelo prijeten način, da ga je užitek že gledati, kaj šele kuhati ob njem. In če poskenirate kodo, se vam pri tem pridruži še sam kuharski mojster Lojze Čop.
Celotno objavo si oglejte tukaj.

Savus:
V slikanici avtorja na 32 straneh mladim bralcem pripovedujeta o družinski ljubezni, ljubezni do kuhanja ter modrostih, ki si jih v življenju velja zapomniti. Med drugim o tej, da je za vsako delo potrebna vaja.
Celotno objavo si lahko preberete tukaj.

Javnost.si (Sonja Javornik) - intervju z avtorico Ines Čop:
Nameravava pripraviti kakšno predstavitev v knjižnici, morda celo kakšen dan palačink ... Vsekakor pa je želja, da se v prihodnosti ježek loti učenja in priprave tudi kakšne druge jedi.
Intervju si v celoti lahko preberete tukaj.

Moj malček - revija za skrbne starše (Maja Črepinšek):
Zgodba otroke utrjuje v vztrajnosti in jih spodbuja, naj ne odnehajo, če jim ne uspe takoj. Poudarja, da so na poti učenja koristni tudi navidezni neuspehi, ker nam pomagajo, da stopamo naprej po poti mojstrstva. Najpomembnejše je tisto, česar se iz napak naučimo. Zgodba bo v veselje bodočim kuharskim mojstrom, pa tudi njihovim staršem in starim staršem. Priporočam!
Celotno objavo lahko preberete tukaj.

metropolitan.si (Nataša Zupanc):
Več o tem, da se še kako izplača poslušati nasvete bolj izkušenih, pa tudi to, ali je Pepku nazadnje vendarle uspelo speči najboljše palačinke na svetu, boste izvedeli, ko boste skupaj z malimi nadebudneži vzeli v roke knjigo o prvih kulinaričnih podvigih ježka Pepka.
Celotno objavo lahko preberete tukaj.

 

 jezek3t

jezek2t

InesInLojzeCop2

Ines in Lojze Čop

Barbara Lekše

Barbara Lekše

  • Ocenite: