fbpx
     
DREVO ŽELJA

DREVO ŽELJA

 

Navdihujoča pripoved izkušenega hrasta
 • Avtorica: Katherine Applegate
 • Prevajalka: dr. Veronika Rot Gabrovec
 • Ilustratorka: Alenka Sottler
 • Oblikovalka: Jasna Andrić
 • Obseg: 172 strani
 • Format: 14 × 20 cm
 • Vezava: trda ali broširana z zavihki
 • Bralci: od 8 let dalje
 • ISBN: 978-961-94306-9-9 (trda), 978-961-94756-0-7 (broširana)
 • Cena: 24,99 € (trda vezava)
 • Cena: 17,99 € (broširana z zavihki)

Naroči

 

 
 

Rdeči je dvestoletni hrast, ki nudi domovanje številnim živalskim vrstam, prijetno senco in zatočišče pa tudi prebivalcem okoliških hiš. Enkrat letno k njemu pridejo ljudje z vseh koncev in krajev, da na njegove veje obesijo trakove s svojimi željami.
V dolgem življenju je videl že marsikaj, a ga današnji svet zna vedno znova presenetiti.
Ko se v soseščino priseli nova družina, v hrastovo deblo nekdo na skrivaj vreže napis: SPOKAJTE! Poleg tega se lastnica zemljišča odloči, da je čas, da tudi hrast požagajo. K sreči je v bližnji šoli veliko učencev in učiteljev, ki jim je mar za sočloveka in druga živa bitja.
Srčen mladinski roman za vse generacije otrok in odraslih, poln duhovitih domislic, poudarja pomen prijateljstva, sprejetosti, upanja, spoštovanja in sožitja.
S toplino in duhovitimi domislicami ta nepozabna zgodba bralce usmerja v razmišljanje o sprejemanju vseh bitij, o pomembnosti sožitja med ljudmi kljub raznolikosti in v izogibanje sodbam na podlagi videza in navad (čeprav se razlikujejo od naših). Avtorica se v izjemnem literarnem slogu dotakne tudi problematike migracij v zgodovini.
Roman spodbuja razmislek o občutkih pripadnosti, sprejetosti in o prijateljstvu. Prejel je tudi nagrado zlata hruška, ki jo najkakovostnejšim otroškim in mladinskim knjigam podeljuje komisija pri Mestni knjižnici Ljubljana - Pionirska.

Čudovita trda izdaja slovenskega prevoda ima šivan hrbet in svetlečo naslovnico, tiskano na metaliziranem papirju Majestic Marble White. Celuloza, iz katere nastaja ta papir, ne vsebuje lesa, beljena pa je z ekološko razgradljivimi belili. Metalizirani papir prav tako ne vsebuje kovin. Ima certifikat FSC (trajnostno, okolju prijazno, ekonomsko sprejemljivo in socialno pravično gospodarjenje). Naslovnica je prekrita s folijo Soft Touch, da je prijetno žametna na otip.

Katherine Applegate je priznana in večkrat nagrajena ameriška avtorica knjig za otroke in mladostnike, po katerih posegajo tudi starši in učitelji. Za knjigo "En in edini Ivan" je leta 2013 prejela Newberyjevo medaljo – najvišje priznanje ameriških knjižničarjev za otroško književnost.

Avtorica ilustracije za naslovnico slovenskega prevoda knjige in vinjete hrastovega želoda, ki se pojavlja med poglavji, je mednarodno uveljavljena slovenska umetnica Alenka Sottler. Ilustrirala je že več kot 50 knjig in se predstavila na številnih razstavah. Poleg mnogih mednarodnih priznanj na področju knjižne ilustracije je leta 2013 prejela tudi nagrado Prešernovega sklada. Leta 2014 je bila nominirana za najvišje svetovno priznanje na področju otroške ilustracije in književnosti, Andersenovo nagrado. Leta 2016 pa je za knjižno ilustracijo Evridike prejela tudi eno najprestižnejših nagrad za ilustracijo na svetu, zlato medaljo Ameriškega združenja ilustratorjev v New Yorku.

Kliknite in preberite začetek.


Mnenja o knjigi:

Bojana Potočnik, učiteljica slovenščine (spletna kampanja #domačebranje; MMC RTV SLO, 7. 4. 2020):
Če bi se čudeži dogajali, bi si želela, da bi imela modrost in srčnost 200-letnega hrasta, ki mu je ime Rdeči in pripoveduje eno najlepših zgodb o prijateljstvu in čisti dobroti čutečih bitij. Knjiga, ki bo za vedno spremenila vaš odnos do besede SPOKAJTE, vas naučila sočutja in vere v dobro. Kljub strašljivosti sveta dobromisleča bitja, ki jih vodi srce, še vedno lahko spreminjajo svet na bolje. Pripravite si robce za solze smeha in bolečine ter beležko za izpisane modrosti, če knjiga ni vaša, kar je velika škoda, kajti Drevo želja je knjiga, ki jo človek mora imeti na dosegu roke v vsakem trenutku dneva, noči, meseca, let ...
Celotni članek si oglejte tukaj.

Andreja Urbanec, knjižničarka na OŠ Orehek Kranj (Facebook, 1. 10. 2020):
Pri nas je knjiga uvrščena v bralno mapo za 9. r. in jo prebere cela generacija devetošolcev.

Travel, Food and All Things Good (9. 2. 2020):
Ne toliko smejali, vsekakor pa zamislili, se bodo mladi bralci ob knjigi Drevo želja. Glavni junak knjige je rdeči hrast, ki pripoveduje zgodbo o stanovalski soseski, kjer že dolga leta spremlja vse, ki tam živijo. Sočasno spremljamo porajajoče se prijateljstvo med deklico Samar in dečkom Stephenom ter trepetamo, ali bo Rdečemu dano, da raste še naprej in ga ne bodo posekali ter s tem končali njegovega življenja ter vzeli zavetišča številnim živalim.
Celotni članek si oglejte tukaj.

Nina Prešern, Gospodična knjiga (septembra 2019):
Rdeči in Bongo skleneta načrt. Samar bosta uresničila željo – priskrbela ji bosta pravega prijatelja. To bi lahko bil Stephen, njen sosed. Toda ali lahko spreminjamo sile medosebnih odnosov? Lahko prijateljstvo umetno izzovemo, dobesedno nastavimo ugodne spremenljivke, pripravimo teren in kot v eksperimentu čakamo na čim večjo naklonjenost dveh? Izkušeni hrast in iznajdljiva vrana bosta poskusila.
V romanu Drevo želja je (p)ostati Rdeči življenjska drža, vredna človekovega posnemanja.
Celotni zapis preberite tukaj.

Ajda naklada o knjigah (blog, 12. 10. 2020):
Všeč mi je, da je tudi z naravoslovnega vidika knjiga natančna in podatkovno pravilna. Od latinskih imen posameznih dreves do obnašanja živali in različnih naravnih pojavov. Seveda je v njej tudi kanček fantazije, saj vemo, da drevesa v resnici ne govorijo (ali pač?), a ničesar, kar je v knjigi predstavljeno kot dejstvo, si avtorica ni izmislila, ampak deajnsko drži. Vemo, da so otroci kot gobe in vpijajo vse, kar jim je predstavljeno in podano, zato se mi zdi pomembno, da kot resnice otrokom ne podajamo napačnih informacij. Knjiga si zasluži čisto petico in je z razlogom prejela zlato hruško.
Celotno objavo si oglejte tukaj.

Tilka Jamnik (Facebook, 11. 10. 2019):
Fantastična pripoved za otroke v OŠ in njihove vzgojitelje ... branje za vse starosti bralcev!
Celotno objavo si oglejte tukaj .

Urška Bračko (Booknjiga, 6. 10. 2020):
Knjiga, ki bo vašim otrokom na zanimiv način povedala, da so vsi ljudje enakovredni in spoštovanja vredni.
Celotno objavo si oglejte tukaj.

Nina Jelen (Facebook, 29. 9. 2019):
Ni v moji navadi, da bi si pisala, podčrtovala ali označevala besede iz knjig, ampak Drevo želja je pa napisana tako zelo lepo, da se človeku za tri številke poveča srce. Ena najlepših knjig, kar sem jih prebrala.
Celotno objavo si oglejte tukaj .

Alenka Sottler (Facebook, 13. 9. 2019):
Ah, novo knjigo je prinesel poštar. Nov mladinski roman Drevo želja, večkrat nagrajene ameriške avtorice Katherine Applegate prinaša mladim pomembna sporočila. Kako lično in lepo je izdelana ta knjiga. Prav nobene razlike ne vidim s tistimi, ki so mi jih pokazali na uredništvu slovite Londonske založbe Folio Society. Oblikovalka Jasna Andrić je res mojstrica, čestitke pa zasluži tudi urednica Nataša Detič, da je na kvaliteti, tako pri prevodu izjemne Veronike Rot Gabrovec kot pri izdelavi knjige, vztrajala do konca. Danes, ko kultura izdelave knjig strmo pada, me taka knjiga res osreči, pa čeprav sta moji le naslovnica in vinjeta.
Celotno objavo si oglejte tukaj .

Behance (12. 10. 2019):
The whole design is breathtaking.
Celotno objavo si oglejte tukaj .

Anja Kurent, BA pth., spec. psihoterapije (www.anjakurent.com, 30. 10. 2019)
Ljudje si mnogokrat želimo sprememb, včasih pa so le-te neizbežne. Novi začetki od nas zahtevajo veliko poguma, vztrajnosti (namesto obupa), spoznavanja novega in še in še. V takšnih trenutkih sta blagodejni podpora in prijaznost - vendar, ali v družbi to (še) zmoremo? Rdeči nam razkrije svoj pogled na človekovo nestrpnost, brezčutje in nas opominja na čar povezanosti, prijateljstva, sočutja in složnosti. Zaupa nam, kaj vse je skozi leta že doživel, a ga kljub dvestoletnim izkušnjam še kaj šokira. Knjiga je zanimiva za vse generacije, saj slikovito opisuje naravno sobivanje, nas opomni na mnoge spregledane sisteme, ki nas obkrožajo in bogatijo, če jih opazimo. Dovolimo si za trenutek prisluhniti dvestoletnemu hrastu, da nam razkrije zgodovino svojega domovanja in nas spomni na tisto, kar je najpomembnejše v naših življenjih – sočutje in Ljubezen.
Celotno objavo si lahko ogledate tukaj.

Bojana Potočnik (Facebook, 20. 10. 2019):
To knjigo bi vsak otrok moral slišati, da mu jo nekdo prebere, da, slišati!!! ... kajti neizmerno lepo je glasno brati in opazovati obraze poslušalcev ... majhnih in velikih ... tudi mačjih. (Saj se mačja preja lahko razume kot potrditev slišanega?) Jaz jo jutri vračam v šentjursko knjižnico in naročam svojo, kajti Drevo želja je ena tistih, ki jo moraš imeti na dosegu roke v vsak trenutku dneva ali noči …
Celotno objavo si lahko ogledate tukaj.

Literarna lekarna (4. 11. 2019):
Posebno presenečenje v notranjosti so vinjete želodov, ki uvajajo vsako poglavje. Zdijo se kot semena, ki jih avtorica seje v naša srca, ga budi, da spet začutimo, kaj je v našem življenju dejansko pomembno: prijateljstvo, povezanost, sprejetost, solidarnost skupnosti, empatija. In kroženje energije, ki se ji reče Življenje, med vsemi nami, naravo in človeštvom. Preprosto čudovito.
Celotno objavo si oglejte tukaj .

OŠ Franja Malgaja Šentjur (Facebook, 7. 11. 2019):
Knjiga je učence očarala, kresala so se mnenja, aktivirali možgani in srce. Ker je še ni na knjižni polici šolske knjižnice, smo se zmenili, da se dobimo čez teden dni, da vidimo, kaj nam bo še razkril Rdeči. Danes nas je naučil kar nekaj modrosti.
Celotno objavo si oglejte tukaj .

Peripetije (Facebook, 17. 11. 2019):
Knjiga je še zlasti čudovita, saj je ilustracijo za naslovnico priskrbela Alenka Sottler, za bogat prevod je poskrbela Veronika Rot Gabrovec. Poleg tega pa – in na ta trenutek sem čakal kar nekaj časa – lahko končno omenim besedo 'sntntn'. Od zdaj naprej ne boste več rekli 'tista reč, no, na vrhu pločevinke, s katero pločevinko odpreš'.
Celotno objavo si oglejte tukaj .

Samy in Book World (18. 11. 2019):
Ta topel in srčen roman bi priporočila vsem staršem in njihovim malčkom, pa tudi vsem mladim ljudem in tudi tistim nekoliko starejšim, ki še vedno radi preberejo, kakšno otroško ali mladinsko zgodbo. Skratka vsem.
Celotno objavo si oglejte tukaj .

Pri Sofiji (28. 11. 2019):
Drevo želja mi je ob vseh darovih poklonilo še fantastičen zaključek v najbolj čudovitem smislu. Kot opomnik, da nismo sami … niti nam to nikoli ni bilo namenjeno. Mama sem. Srčno si želim, da moji bučki ne bi nikoli doživeli stiske, ki se je zalezla v Samar. Da ne bi nikoli prišli v skušnjavo tretirati ljudi kot vredne več ali manj. Da bi se zmeraj lahko zaupali drevesu, a imeli oporo tudi v vrstnikih in v odraslih … Veliko prehitro odraščata. Sem jima zašila dovolj močna krila? Jima naš dom omogoča pognati dovolj mogočne korenine? Medtem ko si zastavljam neskončen seznam vprašanj brez odgovorov, bi Rdeči verjetno dodal: »Rastemo, kakor moramo zrasti – kot so se pred davnimi časi odločila naša semena.« Verjetno bo res nekaj na tem. Med zapiranjem toplih, skoraj žametnih platnic (in do zadnjega diha je točno taka tudi zgodba), ko je zmanjkalo besed, sem se cmerila od lepote, zajete na popisanih straneh. Osvetlila je celo knjigo kot žarek upanja, da še nismo popolnoma otopeli. Z vsako knjigo, kot je Drevo želja, bo v nas več svetlobe, v to iskreno verjamem.
Celotno objavo si oglejte tukaj.

Marijanca Ajša Vižintin, Inštitut za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU (18. 12. 2019):
Danes sem na letališču in na letalu Frankfurt–Ljubljana brala Drevo življenja. Na letalu sem jokala. Vsaj dvakrat. Se nekajkrat glasno zasmejala. Zdajle sem prebrala do konca, upajoč, da drevesa ne bodo posekali, skoraj nisem mogla dihati. Najlepša hvala za knjigo, za prevod, 💕. Prebrala jo bom še enkrat, ker sem prvič hlastala po nadaljevanju. In že zdaj lahko povem, da je to postala ena mojih najljubših knjig.Knjiga se me dotaknila z vsaj dveh perspektiv: drevesa in migracije. Otroci priseljenci in njihove stiske, osamljenost ob prihodu v novo okolje, ksenofobija. Na drugi strani podpora, sodelovanje, spoštovanje. Delajmo na tem, da to prevlada, tudi s podporo živali in dreves, 😃.

DOBREKNJIGE.SI (23. 11. 2019):
Ljubitelji »Malega princa« smo dobili sestrsko izdajo. Prijateljuje se, ne z vrtnico, ampak z drevesom, drevo je hkrati tudi planet, kjer se sobiva s čutečimi in govorečimi živalmi, ljudmi, ki se pod drevo zatekajo s svojimi težavami, zgodbami, željami. Tako se rojevajo novi neumrljivi citati. Modrosti medsebojnega sprejemanja se razširjajo, želje tokrat uresničujejo. Uprizoritev ni daleč.
Celotno objavo si oglejte tukaj

Bukla (26. 11. 2019):
Poetična knjiga bralca zaziblje v razmislek o življenju z umirjeno pripovedjo, sugestivnim ritmom besed in modrih misli, ki brišejo čas in tisto, kar na videz razlikuje ljudi, živali in rastline. Primerna je za bralce vseh starosti.
Celotno objavo si oglejte tukaj.

Janja Vidmar, mladinska pisateljica (Facebook, 15. 12. 2019):
Obžalujem, da knjige nisem prebrala že prej (čeprav bolje pozno kot nikoli), ker je, kot da se z višine vržeš v najmehkejšo pernico. Kot vrnitev v neke druge čase. Najprej te uroči naslovnica z drobižkom v mogočnem zavetju drevesa, za katero je poskrbela sijajna Alenka Sottler. Vinjetni želodki med poglavji so kot sporočilca, ki nam jih pušča Rdeči, dvestoletni carski hrast, ki mu je jasno vse, do česar se mora človek šele dokopati. V njegovih duplinah domujejo številne živali. Njegovo srce je tako veliko, da se bom k njemu še vračala tudi sama. Omeniti velja tudi izjemen prevod Veronike Rot Gabrovec, mojstrice besede. Prečudovito besedilo in izjemna knjižna oprema, brez dvoma pravo darilo v teh dneh.
Celotno objavo si oglejte tukaj.

 

DrevoZadnjaSplet

Applegate

Katherine Applegate

AlenkaSottler

Alenka Sottler

Naroči

 

 • Ocenite: