fbpx
     
CHRISOVA ZGODBA

CHRISOVA ZGODBA

Iz serije uspešnice Čudo
 • Avtorica: R. J. Palacio
 • Prevod: Boštjan Gorenc - Pižama
 • Obseg: 96 strani
 • Format: 14 × 20 cm
 • Vezava: trda ali broširana z zavihki
 • Bralci: 9‒99 let
 • ISBN: 978-961-94756-9-0 (trda vezava)
 • ISBN: 978-961-7123-00-5 (broširana z zavihki)
 • Cena (trda vezava): 19,99 €
 • Cena (broširana z zavihki): 14,99 €

Naroči

 

Chrisova zgodba prinaša pomembno spoznanje, da se je za prava prijateljstva treba potruditi. Chris in Auggie, fant s prirojeno deformacijo obraza, se poznata že od rojstva, otroštvo sta preživela skupaj. Topla in empatična pripoved preskakuje med spomini iz njunega zgodnjega otroštva in enim samim dnevom iz sedanjosti, na koncu katerega Chris sprejme odločitev, za katero misli, da je najboljša, čeprav zanj ni najlažja.

»Kadar se zgodi kaj tako strašljivega kot to, nas običajno prebudi, veš? Da ponovno ovrednotimo, kaj nam je pomembno v življenju. Družina. Prijatelji. Ljudje, ki jih imamo radi.« 

Kliknite in preberite začetek.

Ameriška uspešnica Čudo, prejemnica mnogih mednarodnih nagrad za kakovostno literaturo, ki je osvojila že milijone bralcev po vsem svetu, je v odličnem prevodu Boštjana Gorenca tudi pri nas ogrela srca mladostnikov in njihovih staršev, starih staršev, učiteljev, vzgojiteljev. Od izida v slovenščini novembra 2014 do danes se je uvrstila na številne sezname obveznega branja.

Iz zbirke Čudo ne spreglejte še knjig ČudoJulianova zgodba in Charlottina zgodba, ki prav tako prinašajo nova pomembna življenjska spoznanja.

Avtorica R. J. Palacio (njeno pravo ime je Raquel Jaramillo) živi in dela v New Yorku. Veliko gradiva za zgodbo, posamezne dogodke in dogajalno ozadje mladinskega romana Čudo, ki govori o Augustu Pullmanu, njegovi izjemni družini in prijateljih, je vzela neposredno iz življenja svojih dveh sinov in njunih sošolcev.

 

Mnenja o knjigi:

School Library Journal:
»Ljubitelji R. J. Palacio bodo navdušeni nad to novo zgodbo iz serije Čudo. Dobro pa deluje tudi kot samostojna zgodba – za bralce, ki prejšnjih zgodb o Auggieju in njegovih prijateljih še ne poznajo.«

Blog »Ajda naklada«:
"Kljub temu pa moram poudarit, da če je že bila sprejeta odločitev, da se napiše še eno nadaljevanje, je bilo to izvedeno dobro in premišljeno. Chrisova zgodba nam ponudi povsem drug pogled na situacijo, v prvi vrsti pa mi je všeč, da se odmakne od vloge žrtve, ki jo velikokrat pripisujemo osebi s posebnimi potrebami. Pove, da je tudi za osebe okrog njega življenje lahko precej težko. In ravno to tudi sama kot specialna in rehabilitacijska pedagoginja velikokrat poudarjam. Ja, je že res, da imajo osebe s posebnimi potrebami veliko ovir, s katerimi se soočajo vsak dan sproti, a tudi njihovi starši, sorojenci in ostali, ki so jim blizu, so za marsikaj prikrajšani. O tem se premalo govori, saj je velikokrat kakšna takšna izjava označena za egoistično, pa vendarle. Pomislimo na vse tiste sorojence, ki ne dobijo dovolj pozornosti, ker je ne morejo dobit. Katerih življenje je povsem podrejeno posebnim potrebam brata/sestre. Od katerih se vedno pričakuje, da odrastejo (pre)kmalu.
Vesela sem, da si je avtorica upala stopiti tudi na ta teritorij."
Celotno objavo si oglejte
TUKAJ.

Janja Vidmar, mladinska pisateljica in strokovnjakinja za mladinsko književnost, Facebook:
Kaj še sploh dodati o prijateljstvu, ko pa je avtorica imenitne serije povedala vse, kar šteje in še več?! Škoda, da je že konec. Še bi brala o Auggieju in srčni druščini prijateljev, ki vzbujajo upanje, da svet ne odpove, dokler ostanemo ljudje.

Moj malček:
Chris se je rodil tedaj kot Auggie. Njuni materi sta se spoprijateljili v nosečnosti in prijateljstvo obdržali kljub težavam, ki jih je prineslo življenje. Auggiejeva starša sta bila hvaležna za podporo prijateljev, ko sta se borila za sinkovo življenje in zdravje. Chrisova starša pa potrebujeta njuno podporo sedaj, ko se trudita ohraniti varen dom za Chrisa, čeprav je razpadel njun zakon. Chris je imel Auggieja vedno rad kot brata, saj je videl naravnost v prijateljevo srce. Zanj ni pomembna Augggiejeva deformacija obraza, pomembni so njegova osebnost in njegovi darovi, zmožnost empatije, nadarjenost za matematiko in pripravljenost, da pomaga prijateljem. Toda biti prijatelj »Čuda« ni lahko, saj te mnogi vrstniki sodijo tudi po tem, s kom se družiš. Auggiejev obraz ni priporočilo za tiste, ki gledajo površinsko in se brezčutno sprašujejo, ali je deformiranost nalezljiva. Chrisova zgodba pripoveduje, kako pomembno je izbirati prave prijatelje. Pove tudi, da si prijatelji delijo dobro in slabo, da se podpirajo in da se je za prijateljstvo vredno potruditi tudi takrat, ko moramo za to stopiti iz cone udobja. Celotno zbirko Čudo R. J. Palacio toplo priporočam!"
Celotno objavo si oglejte
TUKAJ.

Nina Mav Hrovat, mladinska pisateljica in vzgojiteljica, Facebook:
Prebrana na dušek! Sem vesela, da obstaja tudi Chrisova zgodba. Odlično pokaže, kako močni vzorniki so starši, kako z malimi stvarmi in morda nezavednimi ravnanji gradijo otrokove vrednote in moralni okvir.

Metropolitan:
"Od izida v slovenščini – torej novembra 2014 – se je Čudo do danes uvrstil na številne sezname obveznega branja, skupaj z njo pa nato še ostale knjige iz serije, ki osnovno zgodbo dodatno dopolnjuje in bogatijo z uvidi iz življenja drugih pomembnih akterjev izvornega dela."
Celotno objavo si oglejte TUKAJ

 

Če želite trdo vezano knjigo s podpisom Boštjana Gorenca - Pižame, v obrazec za naročilo vpišite kodo PODPIS PREVAJALCA.

»Prava prijateljstva so dragocena. Potrudimo se zanje.«
Boštjan Gorenc - Pižama

  

 

 

Naroči

 • Ocenite: